4 Haziran 2009 Perşembe

Erkek Olmak


Bir erkeklik miti var toplumda ve çocukluktan itibaren bu mite göre yetiştiriliyor erkek çocukları. Vurdu mu kıracak, açılmayan kapağı açacak, höt dedi mi korkulacak, yanında birine laf atılırsa müdahale edecek ve saldıracak, her an koruyucu olacak, her an dövüşecek, evini geçindirecek.Bir mit altında ezilen bir varlık yani!

Her yerde sürekli bir erkeklik ispatı isteniyor ondan. Bu hiç sonlanmıyor, sürekli tehlikede kalıyor, erkekliğini her an kaybedebilir. Dolayısıyla çok ciddi bir erkeklik krizi var toplumda.


Bir erkeğin erkek olarak kabul edilmesi için dört aşama gerekiyor: Sünnet, askerlik, iş bulma, evlilik.

Sürüne Sürüne Erkek Olmak kitabımda Kadınları mağdur eden o 'erkeklik' kalıbının nasıl oluştuğunu, küçücük çocukların bu erkeklik kalıbı içerisinde nasıl şiddet uygulamayı öğrendiklerini anlattım, şiddet, dışlama, kendini üstün görme, diğerinin hayatına karışma olmasın istiyorum.

Pınar Selek

Ben de yıllarca kadınların erkeklerden şikayet etmeye hiç hakları yok çünkü biz erkekleri yetiştiren ve şekil verenlerde kadınlardır diyordum.
Ama artık kabul etmem gerekiyor ki, kadının üzerindeki milyonlarca ton ağırlığındaki toplum baskısını (en azından kayınpeder ve koca baskısını ) kaldır, hepsi oğlunu bambaşka yetiştirecektir. O zaman belki bambaşka bir gelecek bizi beklerdi...
---tomates ekledi--

Hiç yorum yok: