23 Mayıs 2009 Cumartesi

dünya


Hiç merak ettiniz mi, dünyada yaşayan bütün insanlar, bir futbol maçı, ya da ayakta bir konser izler gibi, yanyana bir araya toplansak, dünya üzerinde ne kadar bir alanı kaplarız? Birileri üşenmemiş bunu araştırmış ve yaklaşık İtalya'nın Roma il sınırları kadar* olacağını hesaplamışlar.

Yani bir futbol topu üzerindeki, bir mercimek tanesi kadar alana, dünyadaki bütün insanlar sığabilirmişiz... Ne mercimek ama! insanlık olarak, hem kendini, hem dünyayı fırına veren salak bir mercimeğiz sadece!

Bir diğer oranlama yaparsak, dünya yaklaşık kafamız kadar olsa, tüm insanlar, suratımızdaki bir sivilce kadar yer tutuyoruz, dünyanın güzelliğinin, doğanın içine eden pis iğrenç bir sivilce!

Şimdi ise sizlere bir bilim dergisinde okuduğum, dünya üzerinde kaç milyar insanın gelip göçtüğü? bu güne kadar yeryüzünde yaşamış-ölmüş insanların sayısı konusunda yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum.

M.Ö 8.000'li yıllarda Ortadoğu da tarım devriminin başladığı yıllarda dünyada 5 milyon insanın yaşadığı hesaplanmış.

Roma İmparatorluğu dönemine kadar nüfus artış hızı çok yavaşmış, bu sayının M.S 1. yüzyılda 300 milyon civarında olduğu düşünülüyor.

14. yüzyılda veba 75 milyon insanı öldürüyor, sonuçta 1.650 yılında gezegenimizde sadece yaklaşık 500 milyon kişi var. 1850 yılında dünya lk defa 1 milyara ulaşıyor, bu gün ise 6.5 milyardan fazla insan aynı dünyayı paylaşıyoruz.

Gelelim bu zamana kadar yaşamış ve ölmüş insanların sayısına, bu güne kadar bu planette 106 milyar insanın yaşayıp öldüğü hesaplanmış. Bu arada ekleyelim 2.050 yılında dünya da yaklaşık 8-9 milyar kişi olacağız, 2.200'e gelincede sadece 10 milyar, tabi o günleri insanoğlu görebilirse.

http://www.sciam.com/

Hiç yorum yok: